Inleiding tot het marxisme

marxengelsMarxisme is de wetenschap van het analyseren van de politieke wereldsituatie om vanuit die basis effectief verandering te kunnen bekomen. Op deze pagina brengen we acht basisteksten over het dialectisch materialisme, historisch materialisme, een marxistische visie op economie, op de staat, de permanente revolutie, het nationale vraagstuk, de positie van de vrouw in de samenleving en tenslotte een tekst over het belang van een revolutionaire partij.

Als algemene inleiding tot het marxisme, raden we ‘Marxisme in 160 vragen en antwoorden’ en ‘Marxisme in hun bewoordingen’ aan. Wie liever naar een inleiding tot het marxisme luistert, raden we deze inleiding door François Bliki aan.

We publiceren enkele leesbundels die gebruikt worden bij discussies met nieuwe leden of sympathisanten die willen kennis maken met het marxisme. Deze reeks wordt verder afgewerkt – er zijn al vijf leesbundels uitgekomen.

In de jaren 1990 publiceerden we onderstaande inleidende teksten die nog steeds erg nuttig zijn als kennismaking met het marxisme.

Wie na het lezen van bovenstaande inleidende teksten meer wil lezen, verwijzen we graag door naar de boeken die we uitbrengen, of naar de teksten van Marx en Engels, Lenin, Trotski en anderen die we op deze site publiceren.