Geschiedenis. Oekraïne tussen imperialisme, revolutie en zelfbeschikking

Als nationaliteit met een eigen taal en cultuur stonden de Oekraïners tot aan de Russische Revolutie onder de buitenlandse heerschappij van de Russische tsaren en in West-Oekraïne (waar zij “Roethenen” werden genoemd) onder Oostenrijk-Hongarije. Oekraïens was vooral een boerentaal. Tegen het einde van de 19e eeuw kwam een nationale beweging op, vooral in het westen van Oekraïne.

In het tsaristische Rusland werden de Oekraïense taal en cultuur onderdrukt. Het doel was assimilatie in de Russische natie. De arbeidersbeweging in Oekraïne was hoofdzakelijk gevestigd in de industriële regio Donbas en in de grote steden, waar Russisch de overheersende taal was. Na de Eerste Wereldoorlog en tijdens de revolutie van 1917 ontstond de mogelijkheid om een onafhankelijke Oekraïense staat te stichten. De bolsjewieken steunden deze inspanningen omdat ze het einde van de suprematie van Groot-Rusland en het recht op zelfbeschikking van de onderdrukte volkeren als voorwaarden zagen voor een vrijwillige unie van volkeren.

Revolutie en burgeroorlog

In 1917 werd een onafhankelijke Oekraïense Volksrepubliek uitgeroepen. In tegenstelling tot de situatie in Rusland waren de burgerlijke nationalistische krachten politiek dominant. Tegelijkertijd vormde de arbeidersklasse lokale Sovjetrepublieken. Het centrum van de eerste grote Sovjetrepubliek in Oekraïne was de stad Charkov. Aanvankelijk kon de Sovjetmacht slechts korte tijd standhouden in Kiev. Tegelijkertijd werd het westelijke deel van Oekraïne rond de regio Lviv deel van de nieuwe Poolse nationale staat. De Poolse regering nam uiterst repressieve maatregelen tegen elke poging tot autonomie.

De Russische burgeroorlog woedde in Centraal- en Oost-Oekraïne. In de loop van drie jaar werd de regio één van de bloedigste en meest chaotische oorlogstheaters. In de herfst van 1918 bezetten Duitsland en Oostenrijk-Hongarije een groot deel van het land, waarbij zij hun plunderingen combineerden met steun aan Oekraïense nationalistische groeperingen. Tegelijkertijd vochten contrarevolutionaire ‘witte’ troepen tegen het Rode Leger. Ook de anarchisten onder leiding van Nestor Makhno beheersten een deel van het land. Tussen 1917 en 1920 veranderde de stad Kiev 14 keer van ‘eigenaar’.

Op het grondgebied van het Witte Leger van generaal Denikin en onder dat van de nationalist Petljoera vonden pogroms plaats tegen de Joodse bevolking, die ongeveer 100.000 doden en een massale uittocht van Joden tot gevolg hadden. Uiteindelijk kon het Rode Leger zich tegen hoge kosten doen gelden tegen de verschillende reactionaire krachten.

Sovjetmacht en zelfbeschikking

De eerste Sovjetregering was van korte duur en steunde hoofdzakelijk op Russischtalige stedelijke arbeiders. Pas in 1920/21 slaagden de bolsjewieken erin heel Oekraïne definitief in handen te krijgen. De laatste ‘witte troepen’ werden verslagen op de Krim in 1920. Een wijziging van het beleid ten aanzien van kleine en middelgrote landbouwers heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Door samen te werken met de Borotbisten, de Oekraïense sociaal-revolutionairen, konden de bolsjewieken hun invloed vergroten. Gedurende enige tijd bestonden er twee communistische partijen, een Oekraïense en een Russischtalige, naast elkaar totdat er een gemeenschappelijke partij werd gevormd. In de jaren twintig werd door Lenin en Trotski een politiek van oriëntatie op Oekraïense autonomie ingevoerd, met gerichte bevordering van de Oekraïense taal en cultuur. De naam van dit nationaliteitsbeleid was ‘Korenizacija’.

Op deze manier kon Sovjet-Oekraïne ook een beroep doen op de westelijke regio’s van Oekraïne, waar de Oekraïners nog steeds onder nationale onderdrukking te lijden hadden. Daar ontwikkelde zich een sterke nationale beweging, die zich spoedig opsplitste in een linkse, pro-Sovjet-vleugel en een rechtse. De latere fascist, oorlogsmisdadiger en nazi-collaborateur Stepan Bandera, die nu in sommige delen van Oekraïne als een nationale held wordt beschouwd, kwam uit deze laatste traditie voort.

Tijdens de bureaucratisering onder Stalin werd de autonomie opnieuw ingeperkt door de centrale macht in Moskou. Zo werden in de jaren dertig leiders van de Oekraïense CP uit hun functie ontheven vanwege hun vermeende Oekraïense nationalisme en steun aan oppositionele stromingen.

Gedwongen collectivisatie en hongersnood

Nadat Stalin jarenlang had gepleit voor toegevingen aan de rijke boeren (koelakken), leidde een graancrisis vanaf 1928 tot een gewelddadige ommekeer. De regering van Stalin richtte zich op versnelde industrialisatie en collectivisatie van de landbouw. De volgende jaren stonden in het teken van de gedwongen collectivisering van de landbouw. Dit leidde tot nieuwe burgeroorlogachtige conflicten tussen de staat en de boerenstand. In 1932-33 leidde dit beleid, in combinatie met slechte oogsten, tot hongersnood in grote delen van de Sovjet-Unie. Tot vijf miljoen mensen stierven. Oekraïne werd bijzonder hard getroffen, evenals Zuid-Rusland, Siberië en Kazachstan.

Sinds de ineenstorting van de USSR is de hongersnood van 1932-33 een centraal referentiepunt geworden voor het Oekraïense nationale bewustzijn. Rechtse tendensen hebben de term “Holodomor” (“dood door verhongering”) bedacht. Het is geen toeval dat deze term de nazi-holocaust oproept. Deze assimilatie is opzettelijk en is geleidelijk standaard geworden in het huidige taalgebruik. De bedoeling is te suggereren dat de stalinistische leiding de hongersnood opzettelijk creëerde om de Oekraïense natie te treffen. De Oekraïense en Amerikaanse regeringen spreken van genocide.

Historisch gezien is de stelling dat de hongersnood opzettelijk werd uitgelokt, niet houdbaar. Hoewel de honger vooral de door Oekraïners bewoonde gebieden trof, raakte zij ook de etnische Russen. Het lijdt geen twijfel dat de politiek van gedwongen collectivisatie tot de catastrofe heeft bijgedragen. Bijzonder misdadig was de politiek van Stalin om het bestaan van de hongersnood officieel te ontkennen en te verbergen. Hieruit blijkt het verschil met de politiek van Lenin en Trotski. Tijdens de hongersnood van 1921/22, die volgde op de burgeroorlog, zwegen zij niet maar deden ze integendeel beroep op de wereld voor humanitaire hulp.

Nazi invasie, collaboratie en partizanenstrijd

De hongersnood en de zuiveringen van de jaren dertig tastten de populariteit van de Sovjetstaat aan. Vanaf de jaren dertig pleitte Trotski, in ballingschap, voor het recht van Oekraïne op nationale afscheiding. Toen de Sovjet-Unie in de herfst van 1939 het westen van het Poolse Oekraïne annexeerde – als onderdeel van het pact tussen Hitler en Stalin – kwamen miljoenen Oekraïners die voordien deel hadden uitgemaakt van Polen, onder Sovjetcontrole. Maar in juni 1941 viel de Wehrmacht deze nieuw verworven Sovjetgebieden binnen. De fascistische ‘rassenoorlog’, een vernietigingsoorlog, begon in volle hevigheid. Oekraïne werd het centrale toneel van de geplande uitroeiing van de Joden. Het bloedbad in de Babyn Yar-vallei bij Kiev werd het symbool van deze vernietigingscampagne. In het grootste bloedbad van de Tweede Wereldoorlog slachtte de Duitse Wehrmacht in slechts twee dagen meer dan 33.000 Joden af.

Oekraïense nationalisten, maar ook veel gewone boeren, verwelkomden de Wehrmacht aanvankelijk als ‘bevrijders’. Onder Bandera ontstond een collaboratiebeweging, die een actief onderdeel werd van de vernietigingsmachinerie van de nazi’s. Net als in de Russische burgeroorlog gingen antisemitisme en anticommunisme hand in hand. Uiteindelijk kwam Bandera’s beweging in conflict met de nazi’s, omdat de nazi’s in geen geval een onafhankelijke Oekraïense staat wilden toestaan. Dit pleit Bandera’s volgelingen echter niet vrij van hun historische misdaden. Vooral omdat hun streven naar een etnisch zuivere Oekraïense staat hen ook in conflict bracht met de Poolse minderheid in West-Oekraïne. In Wolynië en Oost-Galicië slachtten zij tot 100.000 Poolse burgers af. Duizenden Oekraïense burgers werden gedood bij Poolse represailles.

De Duitse fascistische bezetters oefenden een schrikbewind uit over de etnische Oekraïners en het land werd systematisch geplunderd. Tijdens de oorlog werden twee miljoen Oekraïners naar Duitsland gedeporteerd als dwangarbeiders. Een partizanenbeweging vormde zich tegen het naziregime en bevrijdde na jaren van bloedige gevechten het land aan de zijde van het Rode Leger. Stalins rol hierbij was allesbehalve glorieus: hij reageerde op de collaboratie van ongeveer 22.000 Krim-Tataarse nationalisten met de Duitsers door de hele etnische moslimgroep, 180.000 mensen in totaal, naar Centraal-Azië te deporteren.

Van de oorlog tot het einde van de Sovjet-Unie

Tussen 1945 en de dood van Stalin waren er opnieuw grote golven van zuiveringen, die vele voormalige strijders tegen het fascisme troffen. Na 1945 vluchtten veel Oekraïense collaborateurs naar het buitenland. München werd een belangrijke plaats van ballingschap omdat het conservatieve Beierse establishment een gunstig politiek klimaat voor deze krachten creëerde. Desondanks werd de oorlogsmisdadiger Bandera in 1959 door KGB-agenten doodgeschoten. Na 1991 werd hij de ‘held’ van de nieuwe Oekraïense nationalisten.

In 1954 besloot Chroesjtsjov de Russischtalige Krim, die bij Rusland hoorde, af te staan aan de Oekraïense Sovjetrepubliek zonder de mening van de bevolking te vragen. De terugkeer naar de Krim voor alle Krim-Tataren die door Stalin zijn gedeporteerd, werd pas in 1988 toegestaan. Hun nakomelingen zijn de grootste tegenstanders van de Russische annexatie van de Krim in 2014, wat heeft geleid tot etnische spanningen op het schiereiland.

De nationale conflicten namen af tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Maar vanaf 1991, met de vorming van Oekraïne als natiestaat en de herinvoering van het kapitalisme met al zijn gevolgen (armoede, werkloosheid, sociale ongelijkheid), kwamen zij weer aan de oppervlakte. Met de huidige conflicten komen ze op de voorgrond.

0
    0
    Je winkelwagen
    Er zit niets in je winkelwagenKeer terug naar de winkel