Marxistische klassiekers over het gezin en de positie van vrouwen
De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat
In dit klassieke werk van Friedrich Engels uit 1884 wordt nagegaan hoe het gezin ontwikkeld is en hoe die ontwikkeling bepaald werd door de materiële grondslag.
> Friedrich Engels: Oorsprong van het gezin, de particuliere eigendom en de staat
August Bebel: De vrouw en het socialisme (De vrouw in het verleden, in het heden en in de toekomst)
“Wanneer ik gezegd heb: de vrouw en de arbeider hebben gemeen altijd de onderdrukten te zijn geweest, moet dit met betrekking tot de vrouw nog verscherpt worden. De vrouw is het eerste menselijke wezen dat tot slavernij was gedoemd. De vrouw was slavin, eer er nog een slaaf bestond.” De klassieker van Bebel over de positie van de vrouw is zeker een aanrader!
> Bebel: De vrouw en het socialisme (op marxists.org)
Herinneringen aan Lenin
De revolutionaire socialiste Clara Zetkin schreef haar bedenkingen neer bij een reeks discussies die ze had met Lenin. Daarbij werd gediscussieerd over de positie van de vrouw, maar ook over hoe socialisten dit onderwerp moeten benaderen in hun werking.
> Clara Zetkin: Herinneringen aan Lenin
Over de taken van de vrouwelijke arbeidersbeweging in de Sovjet-republiek
In 1919 sprak Lenin op de vierde stedelijke conferentie van partijloze arbeidsters in Moskou. Hij ging daarbij o.a. in op de positie van vrouwen in de prille Sovjetunie.
> Lenin: Redevoering over de taken van de vrouwelijke arbeidersbeweging
Alexandra Kollontai over de oorsprong van de Internationale vrouwendag
In 1920 schreef de Russische socialiste Alexandra Kollontai een uitgebreide tekst over de internationale vrouwendag waarbij onder meer wordt ingegaan op de oorsprong van deze dag. Kollontai legt uit waarom het een dag van strijd voor vrouwenrechten is, maar ook een dag van strijd voor een andere samenleving.
> Artikel door Alexandra Kollontai