Wetenschap, marxisme en de Big Bang. Een kritisch antwoord

Science, Marxism and the Big Bang is een kritisch antwoord van het Britse CWI-lid Peter Mason op Reason in Revolt, een boek van Alan Woods en Ted Grant uit 1995. Woods en Grant hebben geen enkele wetenschappelijke achtergrond, maar dat houdt hen niet tegen om in hun boek Reason in Revolt straffe wetenschappelijke uitspraken te doen, puur vanuit een abstracte toepassing van dialectisch materialisme of iets dat daarvoor moet doorgaan.

Hun boek handelt onder andere over tijd en ruimte, oneindigheid, de relativiteitstheorie, de Big Bang, de evolutietheorie en chaostheorie. Op een briljante droog-ironische manier ontmaskert Mason hun spelletje intellectuele blufpoker.

Mason legt geduldig uit waarom de auteurs van Reason in Revolt in de mist gaan rond een aantal de onderwerpen in hun boek. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet hoe water kookt. Ze verwarren de eerste bewegingswet van Newton met Einstein’s relativiteit, en proberen die vervolgens te weerleggen. Ze beroepen zich op Hegel, Marx en Engels, maar slagen er de facto in om Hegel’s dialectiek te verwerpen en z’n idealisme te behouden.

In plaats van de methode van Engels te gebruiken, verheffen ze het begrip dat Engels had van de wetenschap uit zijn tijd, tot tijdloos dogma. Zo komen ze tot een verdediging van de Newtoniaanse absolute tijd en ruimte en een ontkenning van de Big Bang-theorie.

Science, Marxism and the Big Bang doet sterk denken aan het boek Impostures Intellectuelles (Intellectual Impostures in de UK, Fashionable Nonsense in de USA) van de Amerikaanse natuurkundige Alan Sokal en de Belgische UCL-professor Jean Bricmont.

Beide boeken waarschuwen voor charlatans die zonder voldoende inzicht in de materie, wetenschappelijke resultaten of terminologie misbruiken voor hun filosofische of politieke zaak, of erger nog, vanuit hun ideologisch dogmatisme wetenschappelijke stellingen poneren zonder rekening te houden met (of zelfs maar weet te hebben van) de hedendaagse wetenschappelijke consensus. Sokal en Bricmont vallen in hun boek het zogenaamde cognitieve relativisme aan: het soort postmoderne geloof dat alles, inclusief wetenschap, niets meer is dan een “mythe”, een “verhaal” of een “sociale constructie” naast vele andere. Ze verklaarden dat hun doel niet is om de (brede) linkerzijde te bekritiseren, maar om haar te helpen om zich te verdedigen tegen een trendy segment van zichzelf.

Op gelijkaardige manier vormt de bijdrage van Mason een onmisbare verdediging van de marxistische linkerzijde tegen een uit de bocht gevlogen zelfverklaard fragment van zichzelf. Een aanrader voor al wie zowel marxisme als wetenschap serieus neemt!

> Hier kan je de brochure “Science, Marxism and the Big Bang” volledig lezen. Het boek is verkrijgbaar op het nationaal secretariaat van LSP en kost 10 euro

 

Geef een reactie

0
    0
    Je winkelwagen
    Er zit niets in je winkelwagenKeer terug naar de winkel