Voor gratis en degelijke publieke gezondheidszorg!

De nieuwe film ‘Sicko’ van Michael Moore (die hier in première gaat op 10 oktober) toont de beperkingen van het Amerikaanse gezondheidsstelsel waar de winsten centraal staan. We moeten opkomen voor een publieke gezondheidszorg waarin niet de private verzekeringsinstellingen en farmaceutische bedrijven het voor het zeggen hebben.

In het rijkste land ter wereld zijn er tientallen miljoenen mensen die geen verzekering hebben en tientallen miljoenen anderen die slecht verzekerd zijn. Dat is een misdaad waar de grote bedrijven voor verantwoordelijk zijn. Wij denken dat gezondheidszorg een recht moet zijn en geen privilege.

Ik ben zelf één van de 47 miljoen Amerikanen zonder gezondheidszorg. Volgens een nieuwe wetgeving in de staat Massachusetts, waar ik woon, is het feit dat ik geen gezondheidsverzekering kan betalen illegaal. Ik ben verplicht om een verzekering te kopen bij een privaat bedrijf en kan zelfs beboet worden als ik dat niet doe. Dat is wat de rijken een “universele gezondheidszorg” noemen. In werkelijkheid is het een schandaal dat mogelijk wordt door de grote winsten van de verzekeringsinstellingen.

Het wetsvoorstel in Massachusetts zou wel eens een voorbeeld kunnen worden voor andere staten. Onder het mom dat er “gezondheidszorg voor iedereen” zou komen, zal er een nieuwe methode gevonden worden om de verzekeringsbedrijven extra winsten te bezorgen.

Het beleid zal niet veranderen door de rijke politici die aan de kant van de grote bedrijven staan. Er zal nood zijn aan massabewegingen van onderuit om een algemene en publieke gezondheidszorg af te dwingen. Het organiseren van acties, protestbijeenkomsten, stakingen,… hebben geleid tot overwinningen voor de arbeidersbeweging, de burgerrechtenbeweging en de vrouwenbeweging. Er zal nu ook nood zijn aan een massabeweging voor gratis en degelijke gezondheidszorg voor iedereen.

De bevolking in de VS wil een publieke gezondheidszorg. Acht jaar geleden voerde ik mee campagne voor een niet-bindend referendum in het arbeidersstadje Sommerville. Dat referendum ging over het invoeren van een publieke gezondheidszorg, 80% steunde deze eis. En toch zijn er vandaag nog steeds duizenden mensen in Sommerville zonder enige gezondheidszorg.

In andere landen is er soms een beter gezondheidsstelsel omdat de gewone arbeiders ervoor hebben gevochten. Er zijn geen makkelijker wegen en niemand zal het in onze plaats doen. De sociale zekerheid in Europa werd afgedwongen op basis van strijd en de creatie van sterke vakbonden en arbeiderspartijen. Vandaag liggen alle sociale verworvenheden in Europa opnieuw onder vuur en zal verzet nodig zijn om ze te behouden.

Nationale conferentie

De film van Michael Moore toonde aan dat het Amerikaans gezondheidsstelsel een ramp is, maar ook dat het nodig is om de winstdrift uit het stelsel te halen door de verzekeringsinstellingen te nationaliseren. Bij de eerste vertoningen van de film mobiliseerde de California Nurses Association (CNA), een vakbond van verplegend personeel, naar de voorstellingen. Waarom nemen CNA en Moore geen initiatief voor een nationale conferentie met aanwezigen van vakbonden, lokale groepen en andere als eerste stap in de opbouw van een nationale campagne voor gratis en degelijke gezondheidszorg. Het zou een eerste stap kunnen zijn in de opbouw van een sterke en democratisch georganiseerde beweging.

We zullen geen degelijke gezondheidszorg verkrijgen door er gewoon op te hopen. Overwinningen zijn mogelijk, maar we hebben te maken met machtige bedrijven die over een leger aan lobbyisten beschikken die politici van beide partijen omkopen. De Democraten hebben, ook niet toen ze zowel de president leverden als een parlementaire meerderheid hadden, nooit een stap gezet in de richting van degelijke gezondheidszorg. Hillary en Bill Clinton zijn volledig ingepakt door de belangen van verzekeringsbedrijven en de farmaceutische sector.

Door de gezamenlijke inspanningen en de methoden van massastrijd is het mogelijk om een echte kwaliteitsvolle publieke gezondheidszorg af te dwingen. Daarbij zal het belangrijk zijn om te breken met de Democratische Partij. Waarom geen onafhankelijke arbeiderskandidaten die opkomen tegen de oorlog en voor een algemene gezondheidszorg in de lokale en nationale verkiezingen van 2008?

De middelen zijn er om iedereen de behandelingen en medicijnen te geven die nodig zijn. De prioriteiten liggen echter totaal verkeerd als we zien dat er honderden miljoenen in dit land worden besteed aan het vernietigen van levens door middel van een oorlog. Wij moeten ervoor opkomen dat de prioriteiten elders komen te liggen.

Onder dit systeem zal geen enkele hervorming blijvend zijn. Dat zien we bij de afbraak van de sociale zekerheid in Europa waar de grote bedrijven een Amerikaans stelsel proberen door te voeren. De tientallen miljoenen Amerikanen die niet of slecht verzekerd zijn, vormen een symptoom van een ziek systeem waarin de winsten boven de behoeften van de gewone bevolking worden geplaatst.

Geef een reactie

0
    0
    Je winkelwagen
    Er zit niets in je winkelwagenKeer terug naar de winkel