De Verraden Revolutie

De Verraden Revolutie van Leon Trotski vormde de eerste grondige marxistische analyse van het stalinisme. Het boek werd in 1936 geschreven, toen Trotski reeds jarenlang in ballingschap op de vlucht was voor het stalinisme.

Toch is dit boek geen persoonlijke afrekening, het is een analyse van de objectieve omstandigheden die een opmars van een reactionaire bureaucratie in de Sovjet-Unie, de eerste arbeidersstaat uit de geschiedenis, mogelijk maakten.

Reeds in 1936 voorzag Trotski het gevaar van een kapitalistische herstel indien er onder invloed van revolutionaire gebeurtenissen in de rest van de wereld geen politieke revolutie in de Sovjet-Unie kwam die de bureaucratie aan de kant schoof om plaats te maken voor een echte arbeidersdemocratie.

Tot vandaag wordt de stalinistische karikatuur van het marxisme regelmatig als argument tegen socialisten gebruikt. De Verraden Revolutie blijft een krachtig antwoord op dit argument.

Online kopen in onze webshop

Geschreven in 1936 en eerst gepubliceerd in 1937. Deze versie werd vertaald door Peter den Haan voor Marxisme.be (november 2004 – juni 2005). De vertaling is taalkundig aangepast in 2014.

Dit boek is in februari 2015 gepubliceerd door marxisme.be. Het boek telt 272 pagina’s.

Dit vind je misschien ook leuk...