Sri Lankese veteraan uit Trotskistische beweging overleden

Wesley Suthantharabal Muthiah is op 4 augustus op 77-jarige leeftijd overleden. Wesley is in 1930 geboren in Jaffna in het noorden van Sri Lanka. Zijn familie behoorde tot de middenklasse en was erg religieus. Hij trok naar Madras in India om er een opleiding te genieten.

Wesley sloot begin jaren 1950 aan bij de Lanka Sama Samaja Party (LSSP), toen een trotskistische massapartij. Hij begon zijn professionele loopbaan als leraar en nadien als bediende. In 1952 huwde hij met Tencey en nadien werd hij drie keer vader: van twee zonen (Ninesh en Romesh) en een dochter (Rapthi). Toen hij zijn dochter was verloren, migreerde Wesley naar Groot-Brittannië waar hij tot aan zijn pensioen werkte als leraar.

In de jaren 1970 werd Wesley actief in de Labour Party en bleef hij zijn interesse behouden in de marxistisch-trotskistische politieke beweging in Engeland. Hij werd actief in Militant, de voorloper van de Socialist Party. Tegelijk was hij ook actief in de Londense afdeling van de LSSP en nadien van de Nava Sama Samaja Party (NSSP) waar hij afdelingsvoorzitter werd. Na de splitsing in de LSSP in 1977 ging hij mee naar de NSSP omdat hij zich verzette tegen de politiek van klassencollaboratie van de LSSP.

In 1989 was er een ernstig meningsverschil tussen de meerderheid van de NSSP en het CWI. Wesley steunde de minderheidsfractie in Sri Lanka. Deze fractie bleef lid van het CWI en werd nadien de Marxist Workers’ Tendency. Na de val van de Sovjetunie en het oostblok in de jaren 1990 en de splitsing in de NSSP, was Wesley minder actief.

Na zijn pensioen in Groot-Brittannië besloot Wesley terug te keren naar Sri Lanka. Daar sloot hij terug aan bij de LSSP. Samen met Sydney Wanasingha produceerde hij heel wat materiaal over de historische aspecten van de linkerzijde in het land. Zo werkte hij mee aan boeken over de geschiedenis van de Samasamajisten

Tot op het einde van zijn leven hield Wesley vast aan zijn overtuigingen en verdedigde hij het marxisme en het trotskisme. Bij de vorige presidentsverkiezingen hernieuwde hij zijn banden met de United Socialist Party (USP), de Sri Lankese afdeling van het CWI. Hij steunde onze campagne en ons programma tegenover het kapitalisme en communalisme. Hij was ook steeds bezorgd over de veiligheid van de kameraden die ingingen tegen het beleid van de regering Rajapakse en sprak zich uit tegen de ontvoeringen en moorden op Tamilsprekende mensen. Wesley verzette zich tegen een nieuwe opleving van de oorlog in het land.

Met het CWI brengen we hulde aan Wesley omwille van de rol die hij heeft gespeeld in onze gezamenlijke strijd om te bouwen aan een wereldwijde socialistische beweging die opkomt voor een socialistische wereld.

Dit vind je misschien ook leuk...